Blog

Vitamine D3 en vitamine K2
Voeding
|
9 januari 2024
Dit zijn twee belangrijke vitaminen die verschillende, maar aanvullende rollen in het lichaam hebben.

Vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol, is essentieel voor de opname van calcium en fosfaat in de darmen. Het reguleert de calciumniveaus in het bloed en bevordert de gezondheid van botten en tanden.

De primaire bron van vitamine D3 is blootstelling aan zonlicht, maar het kan ook worden verkregen via voedingsbronnen zoals vette vis, eierdooiers en verrijkte voedingsmiddelen.

Een tekort aan vitamine D3 kan leiden tot aandoeningen zoals rachitis bij kinderen en osteoporose bij volwassenen.

Vitamine K2, specifiek de vormen MK-4 en MK-7, speelt een cruciale rol in de gezondheid van botten en het cardiovasculaire systeem.

Het activeert eiwitten die helpen bij het transporteren van calcium in het lichaam naar de juiste locaties, zoals in botten en tanden, terwijl het voorkomt dat calcium zich ophoopt in zachte weefsels en slagaders.

Voedingsbronnen van vitamine K2 zijn onder andere gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto, kaas en bepaalde vleeswaren.

Samenwerking tussen vitamine D3 en K2

De combinatie van vitamine D3 en vitamine K2 wordt vaak aanbevolen omdat ze synergetisch samenwerken om de gezondheid van de botten te ondersteunen en de opbouw van calcium in de slagaders te voorkomen. Vitamine D helpt bij de opname van calcium en vitamine K2 zorgt ervoor dat dit calcium naar de juiste plaatsen in het lichaam wordt geleid.

De maanden met een ‘r’ erin zijn over het algemeen de maanden dat de dagen korter zijn en er relatief weinig zonlicht is in Nederland. De kans op een vitamine D3 tekort in die periode is dan ook aannemelijker.

Het is dus raadzaam om in deze periode te overwegen om Vitamine D3 i.c.m. Vitamine K2 te slikken. Dit wordt verkocht via suppletie. De ideale dosering van deze vitaminen kan variëren afhankelijk van je leeftijd, geslacht en individuele gezondheidsbehoeften. Hierbij is het raadzaam om dit met een arts en/of deskundige te bespreken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Bedankt, we hebben je inschrijving verwertk!
Oops! Something went wrong while submitting the form.